Bohusracet 2009

Då var årets Bohusrace avklarat och därmed våran första shorthandrace!

Starten gick i Uddevalla kl 16.00 och vinden var byig, vi valde hålla oss rätt långt bak i start fältet så vi slapp värsta kaoset i startlinjen men fastnade tyvärr lite för länge vid hängbron vid berget och hörde inte en startskottet, så vi var väl bland dom sista ut över startlinjen...men med saxade segel o hög fart så hann vi fatt dom flesta redan vid Uddevallabron och med adrealinet i topp när båten började pendla i vindbyarna tills vi fick gippat över storen till styrbord och tog riktning mot Svanesund.
Det blev ett riktigt rolig etapp med byig vind och vindvridningar på 30 grader och hela tiden båtar o tampas med i närkamper.
Första rundningen Hätteberget nådde vi kl 21.25 efter rundningen så fick vi en rejäl åktur uppåt mot Fjällbacka farten låg runt 9 knop och topparna närmare 10 Jihaa!! Kvällen bjöd på fin solnedgång och fin måne och det man upplevde aldrig att det blev mörkt egentligen.

Ääh det här skrivandet e lite trist så vi låter bilderna tala istället  ;)
   
Klockan är 18.34 o skepparen e mer än nöjd ;)Kl 20.10 och Dan tar över rodret lite så jag fixade lite varm Gulashsoppa innan rundningen av Hätteberget.
Kl 21.21 snart dags för rundning...


...av Hättebergets fyr som vi rundade Kl 21.25Kl 21.57 så börjar solen sjunka ner i horisontenKl e 22.01 och våra efterhängsna kamrater om styrbordKl 22.23 allt e lungt...Kl 22.26 syns solens sista strimmaKl 23.15 går "Capio" om oss och ca en timme senare Kl 00.07 så skymtar vi "Blur" ochsåKl 04.22 så seglar vi mot Fjällbacka och stöter på ett sund med ett bleke där många båtar står still och får göra omstarter för dom driver mot klipporna...Kl 04.28 försöker vi kryssa i bleket...


Kl 04.29 kom det lite vindpustar så vi fick styrfart och  lyckades till slut komma igenom och sen såg man snöpligt nog att efterföljande båtar gick igenom med fin vind... 
Nästa stopp kom efter rundningen av Valön kl 05.00 fotot e taget 05.10Vi var många som stod still efter Valön och vi passade på och äta frukostKl 12.22 var det dags för rundningen av Trestene i Norge och första 40 minuterna hade vi fin fart söderut men sen stannade vi i ett totalbleke norr om Kosteröarna...


Kl 14.51 provade vi med spinnakern...


...till slut fick tillräckligt med vind för att fyllas periodvis...fotot taget kl 20.07


Slapp spinnakergång när solen sjunker ner bland Väderöarna.

Vi gick förbi sista delmålet Mjölskär kl 00.26 med den fabulösa hastigheten av 1 knop och spinnakern satt tills vi fick börja kryssa vid Smögen och fick faktiskt rätt ok fart tills vi kom i lä vid Saxen och tappade styrfart och började driva bakåt.
Tyvärr så fick vi bottenkänning kl 03.15 och fick starta motorn för att komma loss och fick inte upp styrfart ens efter det...då rann entusiasmen ur oss och vi puttrade dom sista  5 distansen för motor efter nästan 36 timmars segling...lite knäckta men otroligt nöjda med seglingsupplevelsen och tävlingen som sådan.

Dom preliminära rapporter vi fick så låg vi trea hela vägen till Strömstad om det nu kan stämma...men vi lever på det iallafall ;)

Vi har redan bestämt oss för att vara med nästa år igen :)
 

Andra länkar till årets Bohusrace
http://www.blur.se/2009/06/29/bohusracet-2009/
Björnsbåt


Hittade ett fartfyllt foto på "Silence"  på arrangörens sida

"Silence" kapad till längst till vänster på fotot


Marko K
Contrast 33 "Silence"

Hannes Optimistjolle & premiärturen!


Har lovat grabben ett tag att han skall få en jolle när han blir tillräckligt stor, hade tänkt vänta till nästa år men hittade en billig nybörjarjolle så jag slog till redan nu :)
2 dagar senare så var det 28 grader varmt  och det blåste lite lagom efter jobbet så det blev att provsegla i badsjön...
...det var sköj fast "lite" trångt för en entusiastisk pappa & son ;)Moster Gittan gasar för fullt!


Marko & Hannes

Midsommarhelg i år igen!Vi seglade ut på Torsdagen rätt så sent i den hårda vinden, men solnedgången var vacker och så övernattade vi i Marstrand.Midsommarafton bjöd på växlande väder som sig bör...som här på fotot försöker vi länsa ifrån dom mörka molnen.


Grabbarna jagar under tiden vi andra bastar o har det gött i solen......kidsens midsommarfångst :)


Växlande väder på midsommar ja...som här så kommer det hagel o solen skiner från andra hållet!


Bavaria, Contrast & X99 häckar vid strandkantenSommar idyll på Midsommardagen
Hanna svalkar fötterna under tiden vi andra grillar lamm...På Söndagen så kastade vi loss mot Uddevalla och seglade innanför Orust......fast vinden räckte inte till riktigt så vissa etapper gick för motor...
...i den vackra inne skärgården!Första gången man seglar under UddevallabronO nu ligger "Silence" förtöjd inför Bohusracet nästa Fredag :)


Marko K
Contrast 33 "Silence"

Spinnakerträning inför Bohusracet!


Länk till
Bohusracet  med nu 64 anmälda båtar :)
Och mitt gamla inlägg från Januari

Marko K
Contrast 33 "Silence"

Söndagsutflykt till Bohus fästning 14 Juni 2009Marko K

Færderseilasen en härlig regatta!

Kan erkänna att man var lite spänd inför Færderseilasen som jag fick äran o få gasta med på Rogers snabba Mumm 36 "Aero"
Trippen började med att vi åkte bil upp till Moss och bytte därefter till tåg den sista biten till Oslo, väl framme så tog vi en promenad till Akers brygga där båten låg.

När vi kom fram så släppte spänningarna fort för man blev så härligt bemött med av gänget ombord med välkomstdrink och snabbgenomgång av båten.
Sen gick vi en sväng på bryggan för att spana på båtar o allt folk som samlat här.
På morgonen så gick vi på en restaurang och åt bacon & ägg för en stabil grund inför dagens långa segling.
Starten skulle gå kl 12.30 så vi kastade loss 11.00 för att segla lite innan start och förflytta oss till start fältet.
Väl inne på startfältet så rådde ett "ordnat" kaos med triamaraner, katamaraner o stora racers typ X55 och Norska Kungens TP52 mf
Mörka moln i norr tog med sig  vind på runt 10 sekundmeter så båtarna rörde sig med otroliga farter i väntan på start skottet.
Pang så gick start skottet och alla runt började gapa o skrika o dra upp spinnakern, sjön blev vit med ordenlig sjö som alla snabba båtar drog med sig när dom accelerade iväg.
Men Magnus styrde med oerhörd precision till en kanon start jämsides med X55 och Di Capio, vi fick ett par fina långa surfar med spinnakern i svallvågorna efter större båtar.
Ett par minuter efter start så broachar X55 exakt brevid oss...det var en mäktig syn o se ett sådant skepp nästan lägga sig på sidan...jag var glad att det inte var jag som styrde med "Silence" i den här soppan :)

Sen följde en hel dag med spinnaker gång i Oslofjorden med topp loggar på över 11 knop innan det var dags att runda vid  Tristein och kryssa tillbaka tilll Horten.
Vi kom i mål 00.33 så seglingen var snabb och tog bara 12 timmar och 3 minuter :)

Det var nästan fullt ös från start till mål så det blev inte så många tillfällen för fotografering fast bilder man kunde tagit har etsat sig fast i minnet ändå..tex
När X55 brochar o alla båtar drar med fulla spinnakers vi starten o havet e vitt av skumm o motsol o svart himmel bakrunden!
När vi rundar Tristen o börjar kryssen med alla på relingen burkandes med vågorna som slår över eller när båtarna glider fram i rask takt i morkret och man ser Tönsbergs belysning susa förbi  genom konkurenternas genomsynliga segel :)Oslo operahus byggkostnad 3.9 miljarder NokEn av dom fulaste Superyacher jag sett!!Goa "Aero crew" med skepparen Roger från vänster Thomas sittandes bakom Alex sen Micke, Mattias och Magnus


Morgonstund guld i mun...No comfort only racing ;)En sprillans ny Swan 66s
Magnus styr mot startfältet

Man anar Færderfyren i förgrundenFull rulle vid Færderfyren och snart efter det e det dags för rundning och kryss tillbaka mot HortenMattias kämpar inför rundningen av Tristen...och efter det var det inte läge för fotografering längre!
Dags o mönstra av och tacka alla för ett par spännande dygn som gav mersmak och minnen för livet :)Marko K

Farderseilasen 12-14 Juni 2009

Lite oväntat fick jag möjligheten att få gasta på en segelbåt som deltar i Farderseilasen i helgen...ett tillfälle man inte får missa :)

Farderseilasen e en klassisk regatta som seglas i år för 63 gången.
Antalet anmälda till racet är i hittils 1048 båtar och rekord året var 2007 då 1114 båtar deltog.
Sträckan som vi skall segla är om jag förstått det rätt drygt 80 distans.

Skal bli hur kul som helst :)


Foto från
Seilas.noRuttkarta från kns.no

Seglingen startar i Oslo och målgången är i Horten

Lite länkar om racet:

Kongelig Norsk Seilforening

1048 påmeldt...Seilas.no

Taktiska tips...Blur.se


// Marko K


Måndagkväll i cyckelskogen :)

Efter jobbet så packade jag med cycklarna på bilen innan jag hämtade Hannes från dagis och åkte upp till Vättlefjäll för en skogstripp...
Det blev en "långtur" på nätta 3 timmar :)

Två foton tagna med telefonen 


Paus vid en sjö...


Hit måste man komma för en övernattning i sommar..såå NICE!


Marko & Hannes

Hemmahelg som omväxling!

Hemmahelg för omväxling så blev man lite rastlös o fick äntligen tummen ur för att damma av sin 18 år gamla Mountainbike.


Riktigt  skoj med cyckeltur i när omgivningarna...


Nytända cykelentusiasterna

Marko & Hannes


Högsommarvärme 1 Juni 2009

Härliga sommarvädret fortsätter...Så Hannes o Philip kan härja loss i badsjön!Marko K

Pingst o en grabbhelg i Skagen!

Jag, Kim, Johan 08,  Johan o Thomas hade bestämt en ta helgtripp till Skagen.
Så vi tog ledigt Fredagen o kastade loss på morgonen för att få en lätt akterlig vind mot Skagen.


Till och med spinnakern satt i fem minuter innan vinden vred o vi fick ett......fint kryssben hela vägen till Skagen!
Så hann jag roa mig med att fotografera från en ny vinkel :)Härligt!Johan dricker vatten!!?Gott lunk i sittbrunn o Autopelle styrde hela vägen som vanligt


Land i sikte efter ca 7 timmarGott om platser än så länge...
En vy att längta att vakna till under vintern...


Marko K
Contrast 33 "Silence"